پرش پلک یک اسپاسم تکراری و غیرارادی عضلات پلک می باشدکه این انقباض معمولا در پلک بالایی رخ می دهد، اما می تواند در هر دو پلک بالا و پایین رخ دهد، برای اکثر افراد، این اسپاسمها خفیف بوده و مانند یک کشش ملایم روی پلک احساس میشوند. برخی دیگر ممکن است پریدن پلک آنقدر قوی باشد که هر دو پلک را مجبور به بسته شدن کامل کند. این اسپاسم ها معمولا هر چند ثانیه یک یا دو دقیقه اتفاق می افتد. با مجله والی همراه باشید تا به علت و درمان پریدن یا پرش پلک چشم مطلع شوید.
دلیل پریدن پلک چشم
پرش پلک را نمی توان پیش بینی کرد، انقباض ممکن است برای چند روز روشن و خاموش شود. سپس ممکن است برای هفته ها یا حتی ماه ها هیچ لرزشی اتفاق نیوفتد، انقباضات معمولاً بدون درد و بی ضرر هستند، اما ممکن است شما را آزار دهند. اکثر اسپاسم ها خود به خود و بدون نیاز به درمان برطرف می شوند. به ندرت پیش می آید که اسپاسم پلک یک علامت هشدار دهنده اولیه از یک اختلال حرکتی مزمن باشد، به خصوص اگر اسپاسم با سایر پرش های صورت یا حرکات غیرقابل کنترل همراه باشد.
انواع پرش پلک
- اسپاسم عمومی پلک
- بلفارواسپاسم ضروری
- اسپاسم همی صورت
علت انقباض چشم چیست؟
علت دقیق انقباض چشم ناشناخته است، اما می تواند توسط طیف وسیعی از عوامل ایجاد یا تشدید شود، از جمله:
- فشار
- خستگی چشم
- برخی داروها و داروها، از جمله کافئین
- چشم های خشک یا تحریک شده
- خواب ناکافی
- استفاده از الکل، تنباکو یا کافئین
- خشکی چشم
- عوارض جانبی دارو
- حساسیت به نور
- یووئیت یا تورم لایه میانی چشم شما
- بلفاریت یا التهاب پلک شما
- ورم ملتحمه یا چشم صورتی
- اپیزودهای میگرن
در ادامه به انواع دلیل پریدن چشم راست و چپ می پردازیم.
پرش جزئی پلک اغلب با چیزهای روزمره مانند خستگی، استرس یا کافئین مرتبط است. همچنین ممکن است به این دلیل باشد که سطح چشم شما (قرنیه) یا غشایی که پلک های شما را پوشانده است (ملتحمه) تحریک شده است.
بلفارواسپاسم خوش خیم معمولاً در اواسط تا اواخر بزرگسالی ظاهر می شود و با گذشت زمان بدتر می شود. زنان دو برابر مردان احتمال ابتلا به آن را دارند. این یک بیماری جدی نیست، اما در موارد شدیدتر می تواند در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد کند.
با پلک زدن بی وقفه یا سوزش چشم شروع می شود. با بدتر شدن، ممکن است به نور حساسیت بیشتری داشته باشید، دید تاری داشته باشید و اسپاسم صورت داشته باشید. اسپاسم ممکن است آنقدر شدید شود که پلک های شما برای چندین ساعت بسته بمانند.
اسپاسم همی صورت نادرترین نوع این عارضه است. ماهیچه های اطراف دهان و پلک شما را درگیر می کند. بر خلاف دو نوع دیگر، معمولا فقط یک طرف صورت شما را تحت تاثیر قرار می دهد. بیشتر اوقات، علت فشار شریان بر روی عصب صورت است.
تشخیص پرش پلک چشم
اگر دورههای پرش چشم آزاردهنده باشد، ممکن است با پزشک مشورت شود تا سایر مشکلات چشمی مانند التهاب پلک یا اختلالات سیستم عصبی شود.
درمان خانگی پرش پلک چشم
پرش پلک چشم خود به خود برطرف می شوند. مراحلی وجود دارد که می توانید برای کمک به این روند انجام دهید.
- بیشتر بخوابید
- مصرف کافئین ویا الکل خود را کاهش دهید
- روش های کاهش استرس مانند ورزش، تمرینات تنفسی یا مدیتیشن را امتحان کنید
- برای رفع خشکی چشم از قطره های اشک مصنوعی چشم استفاده کنید
درمان پرش چشم/پلک
اگر انقباض چشم برای هفته ها طول کشید یا منجر به مشکل در باز کردن چشم یا مشکل در دید شد، حتمابه چشم پزشک مراجعه کنید. پزشک شما ممکن است داروها یا یک برنامه درمانی را برای تزریق سم بوتولینوم توصیه کند. سم بوتولینوم زیر پوست اطراف چشم تزریق می شود. این سم باعث شل شدن و ضعیف شدن ماهیچه های زیر پوست می شود و هر مجموعه از تزریق حدود سه ماه از اسپاسم جلوگیری می کند. عوارض جانبی این تزریق ها ممکن است شامل کبودی جزئی در محل تزریق، افتادگی موقت پلک یا دوبینی موقت باشد. به ندرت، ممکن است جراحی توصیه شود.
عوارض پرش پلک چیست؟
به ندرت، اسپاسم پلک نشانه یک اختلال مغزی یا عصبی جدیتر است. هنگامی که پرش پلک نتیجه این شرایط جدی تر باشد، تقریبا همیشه با علائم دیگری همراه است.
اختلالات مغزی و عصبی که ممکن است باعث پرش پلک شوند عبارتند از:
- فلج صورت، وضعیتی است که باعث می شود یک طرف صورت شما به سمت پایین بیفتد.
- دیستونی، که باعث اسپاسم عضلانی غیرمنتظره می شود و قسمت آسیب دیده بدن شما پیچ خورده یا منقبض می شود
- دیستونی دهانه رحم (تورتیکولی اسپاسمودیک)، که باعث میشود گردن به طور تصادفی اسپاسم شود و سر شما به موقعیتهای ناراحت کننده بپیچد.
- مولتیپل اسکلروزیس (MS) که یک بیماری سیستم عصبی مرکزی است که باعث مشکلات شناختی و حرکتی، خستگی و انقباض چشم می شود.
- بیماری پارکینسون که می تواند باعث لرزش اندام ها، سفتی عضلات، مشکلات تعادلی و مشکل در صحبت کردن شود.
- سندرم تورت که با حرکات غیر ارادی و تیک های کلامی مشخص می شود
چه زمانی پرش پلک نیاز به مراجعه به پزشک دارد؟
پرش پلک به ندرت آنقدر جدی است که نیاز به درمان فوری پزشکی داشته باشد. با این حال، اسپاسم مزمن پلک ممکن است نشانه ای از یک اختلال مغزی یا سیستم عصبی جدی تر باشد.
اگر دچار اسپاسم پلک مزمن همراه با هر یک از علائم زیر هستید، ممکن است لازم باشد با پزشک خود تماس بگیرید:
- چشم شما قرمز، متورم یا دارای ترشحات غیرعادی است.
- پلک بالایی شما افتاده است.
- هر بار که پلک های شما تکان می خورد پلک شما کاملا بسته می شود.
- لرزش برای چند هفته ادامه دارد.
این انقباض بر سایر قسمت های صورت شما تأثیر می گذارد.
اگر فکر می کنید آسیب چشمی دارید، فورا با اپتومتریست یا چشم پزشک خود تماس بگیرید. خراش قرنیه می تواند باعث آسیب دائمی چشم شود.
همچنان بخوانید: