طرز تهیه آش رشته خوشمزه و خوش طعم با ترفندهای پخت

27/11/2021
طرز تهیه ی پخت آش رشته
آش رشته به عنوان یکی از غذاهای سنتی محبوب در ایران می باشد، که با توجه به محل زندگی افراد ممکن است، به روش های مختلفی تهیه شوند. معمولاً آش رشته را را می توانید در فصل های سرد سال برای عزیزان خود درست کنید، البته خوردن آش رشته می تواند در تمام فصول لذت بخش باشد.
مجله والی
مجله والی

طرز تهیه آش رشته مجلسی و خوشمزه سنتی به روش تهرانی

آش رشته یکی از اصیل‌ ترین آش‌های ایرانی می باشد، که هم در ایام محرم صفر و هم به عنوان نذری نیز پخته می شوند، و بیش از 400 نوع آش در ایران وجود دارد، ولی آش رشته جزء مشهورترین و پرطرفدارترین نوع آش ها به شمار می رود. این آش خوشمزه و خانگی را می توانید حبوبات های مختلف اعم از نخود، لوبیا چیتی، عدس، ماش، لوبیا قرمز، سبزی آش (اسفناج، تره، جعفری، گشنیز)، سیر، رشته آشی، پیاز، روغن، نمک و زرد چوبه نیز درست کنید. برای تزیین آش هم می توانید از کشک، نعنا داغ، سیر داغ و پیاز داغ استفاده کنید. جهت آشنایی با این آموزش آشپزی با مجله والی همراه باشید.

طرز تهیه آش رشته مجلسی برای 4 نفر

طرز تهیه آش رشته هیئتی

مواد لازم برای پخت آش رشته

مواد لازم مقدار لازم
نخود 40 گرم
لوبیا قرمز 40 گرم
لوبیا چیتی 40 گرم
عدس ریز 50 گرم
پیاز متوسط 3 عدد
روغن به مقدار لازم
زرد چوبه 1 قاشق غذاخوری
اسفناج 20 گرم
جعفری 20 گرم
تره 30 گرم
شوید 10 گرم
گشنیز 20 گرم
نعناع خشک 2 قاشق غذاخوری
رشته آش 70 گرم
سیر 2 حبه
کشک 2 قاشق غذاخوری
آرد 2 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه به میزان لازم

دستور پخت آش رشته 

  • مرحله اول

طرز تهیه آش رشته غلیظ

مهم ترین نکته ای که هنگام پخت آش رشته مجلسی و خانگی باید در نظر داشته باشید، خیساندن حبوبات می باشد. زمانی که این کار را انجام می دهید، باعث می شود، تا پخت آش آسان تر و زمان کم تری را از شما بگیرد. حبوبات های مد نظر خود (نخود، لوبیا چیتی، لوبیا سفید، عدس) را در ظرف هایی به صورت جداگانه بریزید، و سپس بر روی آن ها آب بگیرید، و به مدت 5 الی 6 ساعت اجازه دهید، تا خیس شوند. بهتر است، 2 مرتبه آب آن ها را تعویض می کنید، تا نفخ حبوبات نیز به خوبی از بین برود.

  • مرحله دوم

طرز تهیه آش رشته فرنگی

در مرحله ی دوم ابتدا نخودها را در آبکش بریزید، و در قابلمه ای که در آن 4 الی 5 لیوان آب ریخته اید، به صورت جداگانه روی حرارت متوسط شعله قرار دهید، تا بپزد. حال در قابلمه ای دیگر لوبیاها را با همان مقدار آبی که برای نخودها ریختید، بریزید، و اجازه دهید، تا بپزند.

  • مرحله سوم

در مرحله سوم زمانی که نخود و لوبیاها را روی شعله ی حرارت قرار دادیم، اول کار حرارت را زیاد کنید، تا آب به نقطه ی جوش خود برسد، سپس میزان حرارت را به صورت متوسط می کنیم، و اجازه می دهیم، تا با گذشت زمان لوبیا ها و نخودها پخته شوند. به این نکته مهم توجه داشته باشید، که نخود و لوبیا ها نباید، کاملاً نرم، خرد و متلاشی شوند.

  • مرحله چهارم

در مرحله چهارم بعد از پخته شدن لوبیا و نخود آن ها را لای دندان تست کنید، تا ببینید، که آیا به طور کامل پخته شده اند، یا نه. در صورتی که به صورت کامل پخته شده بودند، قابلمه را از روی حرارت بردارید. حالا باید عدس را در ظرفی جدا می ریزیم، و روی آن به مقدار لازم آب می ریزیم، و به مدت 30 دقیقه اجازه می دهیم، تا خیش شوند. 

  • مرحله پنجم

طرز تهیه آش رشته فوق العاده

حالا نوبت به این رسید، که سبزی آش را پاک می کنیم، و بعد از شسته آن ها اجازه دهیم، تا بعد از ریختن سبزی بر روی پارچه ای تمیز اجازه دهید، تا کاملاً خشک شود. سپس با استفاده از تخته، سبزی خورد کن و یا خرد کن سبزی ها را در اندازه های مناسب خرد می کنیم، و کنار می گذاریم. توجه داشته باشید، که نباید سبزی را بیش از اندازه خرد کنیم.

  • مرحله ششم

طرز تهیه ی پیاز داغ اش رشته

در مرحله ی ششم باید پیازها را پوست بگیرید، و سپس بشوید، اگر می خواهید، هنگام پوست کندن اذیت نشوید، در زمانی مشخص پیازها را در آب قرار دهید. بعد از پوست کندن پیازها آن ها را روی تخته به صورت نگینی خرد کنید، و سپس در تابه ای به میزان لازم روغن می ریزیم، و روی حرارت متوسط قرار می دهیم، تا داغ شود، سپس پیازها را داخل تابه می ریزیم، و تفت می دهیم و تا زمان طلایی شدن آن صبر می کنید. بعد از طلایی شدن پیازها را از تابه جمع کرده، و در بشقاب می ریزیم.

  • مرحله هفتم

در مرحله ی هفتم سیرها را نیز زمانی که پیازها در حال سرخ شدن می باشند، پوست می گیریم، و در اندازه های مناسب خرد می کنیم، و منتظر می شویم، تا پیازها سرخ شوند، بعد از سرخ شدن پیازها حالا نوبت به سرخ کردن سیرها می شود.

  • مرحله هشتم

طرز تهیه ی آش رشته جا افتاده

بعد از سرخ شدن سیرها برای تفت دادن نعناع خشک اگر لازم بود، مجدداً در تابله روغن بریزید، و حرارت را کم کنید، و نعناع خشک را داخل تابه بریزید، و تفت دهید. منتظر شوید، تا نعناع ها کمی تغییر رنگ بدهند، سپس تابه را از روی حرارت بردارید و کنار می گذاریم. 

  • مرحله نهم

در قابلمه ی مخصوصی که برای پخت آش در نظر گرفته اید، به اندازه ی 1.3 آن آب می ریزیم، و درب قابلمه را می گذاریم و روی حرارت زیاد قرار می دهیم، تا آب زودتر به جوش بیاید. زمانی که آب جوشید، عدس بعد از آبکش کردن در قابلمه می ریزیم.

  • مرحله دهم

طرز تهیه آش رشته برای 6 نفر

بعد از ریختن عدس نخود و لوبیاهای پخته شده را هم داخل آب جوش می ریزیم. زمانی که حبوبات را در قابلمه می ریزید، قطعاً از جوش و حرارت آب کم می شود، باید صبر کنید، تا آب به نقطه ی جوش خود برسد. بعد از ریختن حبوبات باید سبزی آشی را اضافه کنید، و بلافاصله نصف قاشق مرباخوری نمک به آن اضافه کنید، تا سبزی ها تغییر رنگی نداشته باشند.

  • مرحله یازدهم

نیمی از سیر داغ و پیازداغ و نعناع داغ و کمی ادویه زردچوبه را در داخل آش می ریزیم و درب قابلمه را در این مرحله نمی گذارید، و اجازه می دهید، تا در مدت 30 الی 45 دقیقه سبزی آش با حرارت متوسط بپزد.

  • مرحله دوازدهم

بعد از این که از پخت سبزی آش مطمئن شدید، رشته ها را در اندازه های مناسب نصف کنید، و در داخل آش بریزید، و به مدت 15 الی 20 دقیقه بعد طعم آش را بچشید، و اگر نیاز بود مجدداً نمک به آش اضافه می کنیم، و اگر تمایل به آش کشک دارید، می توانید کشک را نیز به آش اضافه کنید.

  • مرحله سیزدهم

زمانی که می خواهید، آش شما هم کشک داشته باشد، و هم ترشی می توانید آش خود را به دو قسمت تقسیم کنید، و به نیمی از آش سرکه بزنید و به نیمه ی دیگر کشک اضافه کنید. 

  • مرحله چهاردهم

در این مرحله اول کشک را اضافه کنید، و طعم آش را تست کنید، سپس اگر لازم بود، به همراه فلفل سیاه کمی نمک هم اضافه کنید. در هنگام پخت آش هر زمانی که احساس کردید، که مقدار آب آن کم می باشد، می توانید از آب جوش استفاده کنید. استفاده از آب جوش باعث می شود، تا طعم آش شما تغییری نکند. 

  • مرحله آخر

حبوبات آش رشته

حتماً توجه کنید، که آشی که درست کرید، رقیق باشد چون بعد از کمی سرد شدن آش غلیظ می شود. بعد از این که نیم ساعت آش ما آماده ی خوردن می باشد، چون هم جا افتاده و کاملا غلیظ شده و رشته ها حجیم تر و نرم تر شده است. برای تزیین کردن می توانید از نصف پیاز داغ، نعناع داغ مونده، کمی سیر داغ و کشک آش استفاده کنید.

فواید آش رشته

طرز تهیه ی اش رشته با حبوبات پخته

آش رشته از نظر ارزش غذایی، غذایی بسیار سالم و کامل می باشد، و تمام افراد در هر رده ی سنی نیز می توانند از آن استفاده کنند. از خواص استفاده از آش رشته می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • فیبرغذایی که در نخود و لوبیا وجود دارد، می تواند به دفع مواد زائد کمک کرده، و از یبوست جلوگیری کند.
  • لوبیا چیتی به کم کردن سطح کلسترول بدن، پیشگیری از بیماری‌ های قلبی، تثبیت سطح قند خون، پیشگیری از ریزش مو و مشکلات پوستی کمک می‌کند.
  • نخود دارای حاوی ویتامین K، ویتامین B6، فسفر، روی، مس، منگنز، منیزیم و پروتئین و فیبر می باشد. هم چنین نخود می تواند به بهبود گردش خون در بدن کمک کند، و احتمال خطر حمله ی قلبی را کاهش دهد.
  • عدس به عضله‌ سازی، کنترل دیابت، بهبود دستگاه گوارش، سلامت قلب، مقابله با سرطان، کنترل وزن، کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های کلیوی و کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه نیز کمک می کند.
  • کشک به غیر از پروتئین بالا مقدار قابل توجهی فسفر و کلسیم دارد، که به سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها مخصوص افرادی که در سن رشد هستند، کمک می‌ کند.
  • سبزی موجود در آش، منبع غنی فیبر غذایی، مواد معدنی، ویتامین C و پیش‌ ماده ی ویتامین A است، و به جلوگیری از چربی خون، سرطان و فشار خون کمک می‌ کند.
  • نعنا دارای طبع گرمی است، و به متعادل کردن سردی و گرمی نیز کمک می کند. این سبزی همچنین یک ضد نفخ فوق‌العاده است.

نکات پخت آش رشته مجلسی و خوشمزه

نکات پخت آش رشته مجلسی و خوشمزه

خمیر شدن آش رشته یکی از مشکلاتی می باشد، که ممکن آشپزهای مبتدی با درست کردن آش رشته دارند، این است، که ممکن است، آش شان بعد از پخت ظاهری له شده، و حالت خمیری دارد. زمانی این اتفاق می افتد، که قابلمه کوچک باشد، و فضای کافی برای پختن نداشته باشند. حتما قابلمه ای را برای پخت آش رشته در نظر بگیرید،  که فضا و حجم خالی زیادی داشته باشد، تا آش پس از جا افتادن رشته ها له نشود. از دیگر نکاتی که هنگام پخت آش رشته عالی به آن توجه کنید.

  • برای این که آش رشته ای با ظاهر زیبایی داشته باشید، باید سبزی آن را درشت خرد کنید. حتماً باید سبزی ها بدون ساقه باشد.
  • از پیاز داغ فراوان می توانید برای داخل آش استفاده کنید.
  • بهترین نوع آش رشته را انتخاب کنید.
  • حتماً به میزان نمک داخل آش رشته توجه کنید، و آن را تست کنید تا به خاطر ریختن کشک آش شور نشود.
  • روغن به جا افتادن آش نیز کمک می کند، و حتماً باید به مقدار کافی آب مصرف کرد.
  • کشک باعث بریده شدن آش می شود، به همین دلیل نباید آن را در آش رشته جوشاند.
  • باید به مدت 20 دقیقه کشک را بجوشانید.
  • زمانی که آش جا افتاد باید لعابی رقیق روی آن را بپوشاند، و رشته بوی خامی ندهد. البته نوع رشته هم تاثیر خوبی در جا افتادن اش می گذارد.
  • تره را جدا از سبزی های دیگر خرد کنید.
  • برای اینکه آش بد رنگ نشود، هرگز موقعه پخت در قابلمه را نگذارید.
  • مقدار حبوبات را داخل آش را می توانید کم یا زیاد کنید.
  • اگر از آب قلم در آش استفاده کردید، مقدار کره یا روغن را کمتر کنید.

نکات پایانی 

  • با توجه به این که رشته و کشک شور هر دو شور هستند، هنگام افزودن نمک حتماً دقت کنید، تا آش شور نشود. 
  • هنگامی که رشته رو به آش اضافه کنید، آش یه کمی سفت خواهد شد. به همین خاطر بهتره مقداری آب جوش داشته باشید، تا زمانی که رشته را ریختید، و آش سفت شد، با ریختن کمی آب جوش آش را از حالت سفتی در بیاورید.
  • برخی از افراد آبلیمو، سرکه، آبغوره، کشک، نعنا داغ، پیاز داغ و… به آن اضافه کنید.
  • مقدار حبوبات رو می توانید با توجه به سلیقه خود مقدار آن ها را کم و یا زیاد کنید. 
  • می توانید در تهیه ی آش رشته از آب قلم استفاده کنید.
  • برای لعاب دار شدن آش می توانید کمی بلغور گندم همراه حبوبات خیس کنید، و با هم بپزید.
  • برای تهیه ی آش قابلمه بزرگ انتخاب کنید، که گنجایش مواد را داشته باشه، و رشته ها به هم دیگر نچسبد.
  • سبزی آش را خیلی ریز نکنید.
  • زمانی که حرارت زیر آش را خاموش می کنید، بر روی آش لعاب غلیظی بگیره، و رشته بوی خامی ندهد.